Autopůjčovna Olomouc
15.11.2021

Svět se mimo konvenčních typů paliv snaží přijít na nové technologie, jak levně, ekologicky, a hlavně efektivně pohánět automobily. Kromě elektromobilů se za poslední rok začaly objevovat i auta na vodík.

Jak auto na vodík funguje

Automobily poháněné vodíkem buď vodík přímo spalují nebo jej využívají k přeměně na elektrickou energii. V prvním případě se vodík spaluje rovnou v motorovém prostoru, téměř jako běžné palivo. V druhém případě je pak vodík využíván k chemické reakci, kdy vlivem přítomnosti vodíku a kyslíku vzniká elektrický proud. Vozidla jsou vybavena vodíkovými palivovými články, které následně generují elektrickou energii a pohánějí elektromotor. Při chemické reakci se tvoří pouze pára, která je výfukem odváděna pryč ve formě kapaliny, tedy vody.
Autopůjčovna Olomouc

Novodobá auta na vodík

Každá nová technologie je zprvu velice drahá a nemá široké zastoupení. Mezi první výrobce vodíkových aut fungujících na principu vodíkových palivových článků patří automobilky Toyota a Hyundai, které pro letošní rok představily modely Mirai a Nexo. Toyota Mirai nabízí maximální dojezd na jedno natankování až 650 km a výkon 182 HP. Cenovka už tak příznivá není a potenciální zájemci si musí připravit cca 1 700 000 Kč. Konkurent od značky Hyundai, model Nexo, se pyšní dojezdem až 666 km a o něco vyšším výkonem, 184 HP. Za Hyundai dáte ještě o krapet víc, a sice 1 950 000 Kč. Na druhou stranu je potřeba zmínit, že jen vodíková technologie tvoří zhruba dvě třetiny celkové ceny.

Tankování vodíku

Vodík se do auta tankuje pomocí plnicího ventilu, a to pod vysokým tlakem 700 barů. Na první pohled je tankování stejné jako například u CNG. Plnicí stanice nejprve do nádrže pustí malé množství vodíku, poté chvíli počká a sleduje, jestli v systému nejsou netěsnosti a tlak je konstantní. Poté doplňuje vodík do té doby, dokud se nevyrovná tlak v obou nádržích. Síť čerpacích stanic vodíku je v České republice zatím v plenkách a první stanice v Praze na Barrandově je momentálně ve výstavbě. Prahu by mělo následovat Brno a dokonce Litvínov.