15.04.2021

Jízda s jakýmkoliv přívěsným zařízením, ať už se bavíme o klasickém vleku, přívěsu nebo karavanu, vyžaduje zvláštní pozornost. Nejen, že byste jako řidič podobné soupravy měl vědět, jakým způsobem jej správně zapřáhnout za tažné vozidlo, dále jaká specifika samotná jízda obnáší (například delší brzdná dráha, vynášení do zatáček, nižší výkon zejména při předjíždění), ale než s takovou soupravou vyrazíte na cestu, měli byste být schopni s ní pohodlně a především bezpečně zacouvat. Couvání s vlekem je mnohem náročnější, nicméně pokud pochopíte základní principy a budete trénovat, nemusíte se ničeho bát. Couvání s přívěsy má svá jednoduchá pravidla a fígly, na které se společně zaměříme.

Autopůjčovna Olomouc

Zatáčení přívěsu

Zde platí jednoduché pravidlo. Přívěs za autem během couvání zatáčí na opačnou stranu, než auto, které jej táhne. Pokud tedy stočíte volant doprava a začnete couvat, vůz pojede sice doprava, ale přívěs se takzvaně zlomí na druhou stranu, pojede tedy doleva. Na opačnou stranu to samozřejmě funguje úplně stejně.

Couvání v přímém směru

Prvním věc, se kterou byste měli začít, je couvání v přímém směru. Důvod je prostý, naučíte se chápat reakce vleku a případně jej zkorigujete, abyste vlek měli rovně za autem. Přívěs se při couvání i při minimálně natočené zadní části vozu začne lámat. Zde už využijete znalosti o opačné reakci vleku a auta při couvání. V praxi je nejlepší sledovat vlek ve zpětných zrcátkách. Jakmile ho uvidíte v pravém zrcátku, stočte volant doprava a vlek se bude postupně rovnat. To samé platí i o druhé straně. Zkrátka je potřeba točit volantem na stranu, kam se přívěs začíná stáčet.

Couvání za překážku/roh

Jestliže už chápete princip zatáčení přívěsu a umíte jej držet během couvání v přímém směru za autem, můžete se směle dát do couvání za roh/překážku. Vždy je potřeba mít dostatek místa kolem soupravy. Popíšeme si na ukázkové situaci, kdy budete couvat s vlekem doprava:

  1. Vyrovnejte celou jízdní soupravu (tzn., nemějte vlek za autem nakřivo/zlomený)
  2. Najeďte tak, aby zadní část vleku byla minimálně v úrovni překážky/rohu
  3. Stočte volant doleva a začněte pomalu couvat, vlek se zlomí na druhou stranu, čili požadovaným směrem doprava
  4. Pomalu rovnejte volant a sledujte vlek za sebou v zrcátkách (jestliže se zlomí až příliš, stočte volant na druhou stranu a vlek se bude postupně rovnat se zádí vozu)
  5. Neustále sledujte situaci ve zpětných zrcátkách a dorovnávejte dle potřeby
  6. Může se stát, že se vlek za autem zalomí až přespříliš, což vyřešíte pouze tím, že popojedete dopředu a manévr zopakujete

Tipy

Nikam nespěchejte, couvejte vždy pomalu a bedlivě sledujte pohyb vleku v zrcátkách.

Reagujte včas na pohyb vleku do stran, zároveň jej korigujte volantem doprava a doleva.

Jedině dostatečný cvik z vás udělá mistra, proto si najděte volný prostor a pilujte.