15.03.2021

Většina dopravních nehod je zapříčiněna špatným chováním samotných řidičů. V provozu nemůžete myslet jen na sebe, ale také na ostatní řidiče. Musíte předvídat jejich chování a podle toho reagovat na jejich počiny. Pokud chcete, aby byla vaše cesta ještě bezpečnější, přinášíme vám hned několik tipů, jak na to.

Autopůjčovna Olomouc

Nutné je dodržování určitých pravidel.

Buďte v klidu

Pokud jste v běžném životě zuřiví a choleričtí, snažte se tyto svoje projevy během řízení potlačit, mohly by mít negativní vliv na bezpečnost jízdy. Snažte se mírnit a ovládat, předejdete tak vyhroceným situacím, ale také dopravní nehodě. U flegmatiků zase pomůže vyšší soustředěnost a aktivita.

Splyňte s provozem

Při jízdě se snažte splynout s provozem. Berte v potaz možnost vašeho vozidla, ale také fyzikální zákony a situaci na vozovce. Svoji roli hraje také počasí. Akceptujte své možnosti a nesnažte se jít až za hranu. Pokud prší, nejezděte rychleji, než je bezpečné – ohrozíte nejen sebe, ale i ostatní. K ostatním řidičům se chovejte opatrně a přátelsky. Při předjíždění cyklistů nebuďte agresivní.

Buďte předvídatelní

Blinkry používejte včas a s dostatečným předstihem. Vozidla kolem vás budou vědět, že se chystáte změnit směr své jízdy. Ostatní řidiči na tuto vaši změnu musejí stihnout reagovat, a proto jim dopřejte dostatek času. Blinkry nepoužívejte na poslední chvíli – je spousta těch, kteří je nepoužívají vůbec.

Buďte viditelní

Vozidlo musí být podle zákona neustále osvětlené – ve chvíli, kdy bude protijedoucí řidič oslněn sluncem, uvidí vás snáze než bez světel. Co se týče blinkrů, zapínejte je s dostatečným předstihem.

Dodržujte bezpečnou vzdálenost

Ve chvíli, kdy je vaše vozidla v dobrém technickém stavu a silnice je suchá, snažte se při jízdě dodržovat zásadu dvou vteřin. Ve směru jízdy si vyberte nějaký bod, který auto před vámi míjí. Než k němu dojedete vy, měly by uplynout alespoň dvě vteřiny.  Jde o dobu nutnou na vykonání jakékoliv reakce a přizpůsobení se situaci. Ve zhoršených podmínkách tuto vzdálenost ještě prodlužte.

Předvídejte

Předvídavost při řízení zachránila na silnici nejeden život. Pokud budete předvídat, co by se mohlo stát, zachráníte nejen svůj život, ale klidně i život lidí kolem. Snažte se předvídat chyby, které by mohli řidiči kolem vás udělat.