Autopůjčovna Olomouc
30.10.2021

Nízké provozní náklady elektromobilu jsou na první pohled velice lákavé, ovšem málokdo si skutečně umí spočítat, na kolik takový ujetý kilometr přijde. Vidina, že v nádrži neutopíte najednou třeba 2 000 Kč za benzín či naftu je opravdu líbivá. Jenomže s neustálým zvyšováním cen energií, které se dle prognóz jen tak nezastaví, se karta začíná pomalu ale jistě obracet. Navíc u elektromobilů musíme počítat i s dalšími náklady, které u konvenčních aut v některých případech zcela odpadají.

U spalovacího motoru si každý snadno dokáže spočítat, za kolik zhruba jezdí. Spotřebu na 100 km už zpravidla ukazují palubní počítače a cena paliva je taktéž známa. U elektromobilů už to tak jednoduché není. Ve hře je řada proměnných. Za prvé k nabíjení můžete využívat různé dobíjecí stanice, ať už domácí, nebo veřejné. U veřejných nabíječek se ceny za kWh liší. Někde vás jedna kilowatthodina přijde na 10 korun, jinde až na 20 Kč (nicméně i v Česku jde stále na vybraných stanicích dobít i zdarma). Druhou proměnnou je samotná spotřeba, která se liší dle stylu jízdy, a to mnohem víc než u aut s konvenčním typem pohonu.

Stejně jako u aut se spalovacím motorem, tak i u elektromobilů se horko těžko dostanete na deklarovanou spotřebu a dojezd. Záleží, jestli máte puštěnou klimatizaci nebo topení či vyhřívání sedaček.

Nejde zcela jednoduše popsat modelový případ, jak jsme již v úvodu zmínili, záleží na celé řadě faktorů. Pokud byste nabíjeli doma za cenu 6 Kč/kWh a měli spotřebu cca 15 kWh/100 km, jezdili byste zhruba za 1 Kč na kilometr. V případě veřejných rychlonabíječek je potřeba počítat s trojnásobně vyšší cenou, takže kilometr už přijde na 3 Kč.

Mimo energii nesmíme zapomenout ani další náklady, které jsou s provozem elektromobilu úzce spjaty, ale příliš se o nich nemluví. Samozřejmě nebudeme hovořit o nákladech jako jsou autožárovky, stěrače apod. Ty potřebujete jak na elektromobil, tak i na obyčejné auto se spalovacím motorem.

Autopůjčovna Olomouc

Pneumatiky

Pneumatiky vám na první dobrou mohou připadat jako náklad, který se ve stejné míře promítne u všech typů pohonů. Jenže opak je pravdou. Elektromobily jsou už z výroby obuty do pneumatik s upravenou směsí, aby měly co nejnižší valivý odpor a tím pádem i spotřebu. Bohužel tyto vlastnosti se projevují i na snížené životnosti. Navíc vysoký točivý moment a prudká akcelerace, která je pro elektromobily typická, gumám na výdrži rozhodně nepřidá. I výrazně vyšší hmotnost elektromobilů pneumatikám ubírá na vzorku.

Chladicí kapalina

I elektromobily mají chladicí kapalinu. Ta sice nechladí primárně motor, nýbrž baterie, které se provozem zahřívají. Jak už je u kapalin zvykem, časem degradují a ztrácí své užitné vlastnosti. Záleží na výrobci, obecně se ale u elektromobilů musí chladicí kapalina měnit každé tři roky nebo po ujetí maximálně 50 000 km. A pokud si myslíte, že za výměnu dáte pár set korun jako u klasického spalováku, asi vás zklameme. Výměna kapaliny v chladicím okruhu baterie může přijít klidně na 10 000 Kč, což není úplně zanedbatelná položka na tak krátký interval.

Kotouče a brzdové destičky

Aby byly elektromobily co možná nejúspornější a disponovaly dlouhým dojezdem, využívají takzvané rekuperace energie. Auto po ubrání plynu neplachtí, ale lehce brzdí, čímž dochází k dobíjení baterie. To se bohužel negativně projevuje na brzdách, které řidič sice nemusí tak často používat, ovšem brzdy velice rády zatuhnout a reziví. Proto není od věci jednou za čas vůz pořádně probrzdit. Jednak předejdete zalehávání brzdičů, zároveň ozkoušíte, jestli brzdy vůbec brzdí.