30.01.2021

Čas od času je pro každého páníčka nevyhnutelné, aby svého čtyřnohého parťáka někam převezl, například k veterináři. Existují také psi, kteří jízdu autem vyloženě milují a doslova ji vyžadují. Kolikrát stačí vzít klíčky do ruky, odemknout auto a váš mazlíček už netrpělivě stepuje a těší se na další projížďku. Naopak někteří psi jízdu autem moc nemusí, jsou nervózní a dělá se jim špatně. Jak správně a hlavně bezpečně vozit psa v autě, aby pro vás i pro něj byla cesta pohodlná a bez rizika? Pojďme se podívat na pár tipů.

 

Autopůjčovna Olomouc

Velký pes se nejlépe převáží v kufru.

Volně v prostoru auta

Nikdy nevozte psa volně v prostoru auta, ať už v kufru nebo na zadních sedačkách, o předním řadě sedadel nemluvě. Důvodů je hned několik, ohrožujete tím nejen život vašeho čtyřnohého kamaráda, ale i váš a celé posádky. Nepřipoutaný pes, který se volně pohybuje v kabině vozu, může velice snadno zaměstnat řidiče, který má první řadě dávat pozor hlavně na cestu a rozhodně se nesmí rozptylovat. Náhlá změna směru nebo prudké brzdění může psa katapultovat přes celé auto, přičemž se poraní on sám a pokud jde o většího psa, může také šeredně poranit posádku. Zkrátka nepřipoutaný pes do auta nepatří!

Převoz v interiéru

Jestliže vám nevadí, že budete mít sedačky plné chlupů, umístěte psa na zadní sedačky (zašpinění interiéru eliminujte potahem nebo dekou). Na trhu je celá řada speciálních, certifikovaných postrojů (kšír), do kterých psa ustrojíte a následně připnete přímo do upínače pásů nebo kolem zacvaknutého popruhu pásu. Existují i obyčejné popruhy, kterými spojíte běžné vycházkové kšíry s pásem auta, nicméně nejsou bezpečné a použijte je pouze v krajním případě. Ideální řešení pro menší psy, levné a velice bezpečné.

Pokud přemýšlíte o přepravce, při výběru zvyšte pozornost nad systémem upoutání k sedačce bezpečnostním pásem. Opět vcelku bezpečné řešení, vhodné pro psy menšího vzrůstu. Hlavní výhodou přepravního boxu je zachování čistoty interiéru.

Převoz v kufru

Velkého psa budete nejčastěji převážet v kufru, kde se pro bezpečnou přepravu neobjedete bez dělící mříže (mříž, která odděluje kufru od zbytku interiéru). Místo mříže je možné instalovat i zádržnou síť.

Nejbezpečnější přeprava většího psa je kombinace kufru a speciální uzavřené přepravky/boxu, kterou zafixujete v nákladovém prostoru. Pes nejspíš nebude nadšený, ale on i posádka v autě bude v největším bezpečí.

Pokud nezvolíte jeden z výše uvedených způsobů přepravy, může se stát, že vám policie při dopravní kontrole udělí pokutu za nepřipoutaného psa ve výši dvou tisíc korun.