Autopůjčovna Olomouc
30.06.2021

Zatímco riziko mikrospánku lze považovat za minimální, jeho následky bývají většinou tragické. Mnohdy stačí vteřina až dvě a na neštěstí je zaděláno. Mikrospánek je velice záludný, ona totiž nemusí být zrovna půlnoc, aby se vám zavíraly oči. Stačí nadměrná únava z práce, předchozí probdělá noc, ale i plný žaludek nebo monotónní činnost. Na vině může být celá řada věcí. Pojďme se podívat, jak mikrospánek včas odhalit a nedat mu sebemenší šanci, aby ovládl naše tělo.

Autopůjčovna Olomouc

Mikrospánku je potřeba předejít.

Co je mikrospánek

Běžná délka mikrospánku trvá tři až patnáct vteřin, což sice není moc, ale při rychlosti 90 km/h ujede auto za pět vteřin 125 m. Během této chvíle však člověk nevnímá žádné vnější podněty, jako jsou zvuky nebo vizuální vjemy. Mezi nejrizikovější skupiny, které postihuje mikrospánek, patří monotónní profese (např. řidiči, piloti a lidé pracující na směny). Dle odborných studií nejvíc nehod způsobených právě mikrospánkem zaviní mladí muži do 26 let.

Projevy mikrospánku

Mirkospánek se většinou hlásí postupně. Nejprve vás začnou pálit oči, načež budete zívat. Zívání je podvědomá reakce na únavu a udržení pozornosti, při které dochází k okysličování mozku. Jenže zívání funguje pouze krátkodobě.

Dalším příznakem je pak nevrlost a hledání správné polohy za volantem, kterou s největší pravděpodobností nikdy nenajdete. Následkem únavy dochází ke snížení pozornosti, zhoršuje se reakční doba a odhad vzdálenosti. Spousta řidičů ale typické projevy mikrospánku ignoruje, namísto toho, aby zastavili, trochu se protáhli, něco malého zakousli a vypili.

Jak mikrospánku předcházet

Pokud vás čeká opravdu dlouhá cesta, například na dovolenou k moři, měli byste si vytvořit harmonogram, a to včetně míst a času odpočinku. Kvalitní spánek je základem úspěchu. Velice důležité je, abyste byli na cestu dostatečně vyspalí a odpočatí. Dopřejte si proto alespoň dva dny před cestou pořádný spánek.

Pokud možno, vyhýbejte se cestám v noci. Dle statistik je druhá až čtvrtá hodina ranní nejčastějším časovým rozmezí, kdy vás může zastihnout mikrospánek.

Abyste úspěšně předešli mikrospánku během jízdy, existuje několik pravidel, které je dobré znát. Jestliže s vámi v autě někdo cestuje, měli byste spolu komunikovat. Tím vzájemně udržujete pozornost a snižujete případné riziko. Minimálně po dvou hodinách jízdy zastavte a dejte si pauzu, při které se protáhnete, vyvětráte nebo občerstvíte. Když už mluvíme o jídle, jezte pouze dobře stravitelná a lehká jídla (ovoce, zeleninu apod.). Naprosto nevhodná jsou těžká a mastná jídla, po kterých budete mít plný žaludek, který vás bude nutit akorát tak k odpočinku. Používejte klimatizaci nebo větrejte. Lidské tělo v horkém prostředí zmáhá únava mnohem snáz a rychleji.