Autopůjčovna Olomouc
15.05.2021

Asi jste postřehli, že za poslední dobu, a to nejen na našich silnicích, se počet vybržďovačů rapidně zvýšil. Co k tomu motoristy vede, proč tomu tak je a jaké tresty jim hrozí?

Definice vybržďování

Proces vybržďování lze popsat vcelku jednoduše. Řidič, který chce jiného řidiče vybrzdit, najede se svým vozem před vybržďované vozidlo a zcela náhle a nepředvídatelně prudce sešlápne brzdový pedál, čímž přinutí řidiče jedoucího za ním udělat to samé.

Vybržďování lze klasifikovat jako bezdůvodné jednání motoristy (náhlé brzdění bez nutného důvodu), který jede před vybržďovaným vozidlem jiného motoristy.

Autopůjčovna Olomouc

Co řidiče vede k vybržďování

Za podobným chováním stojí zpravidla psychická labilita vybržďujícího řidiče. Díky nejrůznějším dopravním situacím a událostem v řidiče roste napětí a stupňuje se agrese, kterou si potřebuje někdy a nějak vybít. Nejčastější záminkou vybržďování je pomalá jízda vozidla jedoucího před ním, nebo dlouhá a bezdůvodná jízda v levém rychlejším pruhu.

Typicky na dálnici, kdy v levém jízdním pruhu jede automobil rychlostí 110 km/h, předjíždí pomalejší kamiony a nehodlá uhnout, se bude vařit krev v nejednom z vás. Jenže ani v tomto případě není vybržďování na místě. Jde o trestný čin, který je zvlášť závažný a nebezpečný. Nemůžeme pro něho hledat slova pochopení. Zároveň pokud se stanete obětí vybržďování a nemáte v autě nainstalovanou palubní kameru, bez svědků těžko něco někomu dokážete.

Dle dostupných studií je nejvíce případů vybržďování spojených s vozy vyšších tříd, zejména s luxusními a sportovními auty.

Kauza Aleše Trpišovského

Asi nejznámější český vybržďovač je Aleš Trpišovský. Ten se dopustil zvlášť závažného činu, když v prosinci roku 2010 na dálnici D1 s vozem Mercedes Benz opatřeným poznávací značkou končící 2222 vybrzdil dva automobily. Následkem jeho konání došlo k dopravní nehodě, za kterou byl odsouzen k dvouletému trestu odnětí svobody a dále byl potrestán zákazem řízení na sedm let. Klausova amnestie ho však omilostnila.

Jak bojovat proti vybržďovačům

Zcela jasnou odpověď vám nedáme, ale existuje několik rad, jak podobným situacím předcházet. Zbytečně se s nikým nehádejte, i když jste v právu (víme, je to těžké, ale s blbcem není radno diskutovat, moudřejší ustoupí). Nebuďte jasným terčem a chovejte se tak, aby na vás ostatní pohlíželi v dobrém (na dálnici předjeďte a vraťte se zpět do pravého pruhu, nejezděte pod hranicí povolené rychlosti). A když už narazíte na člověka, který vás má evidentně v hledáčku, radši mu jděte z cesty, třeba na chvíli zastavte a nechte ho jet, za problémy vám určitě nestojí.