Autopůjčovna Olomouc
15.08.2021

Od 1. 1. 2013 je možné díky novému způsobu exekučního řízení zabavit neplátci alimentů řidičský průkaz. Peníze to sice nevymůže, nicméně jde o další páku, jak dlužníky přimět ke splácení závazků vůči svým ratolestem. Tento “bič“ byl zaveden především na majetné neplatiče, kteří si vydělávají na černo a ke své činnosti využívají auto.

Nejprve se postih týkal pouze neplatičů, kteří dlužili alimenty na děti mladší 18 let. Věková hranice se však později posunula a nyní mohou dlužníci přijít o řidičák, pokud jejich dítě ještě studuje a je mladší jak 26 let.

Odebrání řidičáku je většinou poslední instancí, tedy až ve chvíli, kdy se exekutorům nedaří dlužnou částku vymoct. Exekutoři mají právo na odebrání řidičského oprávnění pouze tehdy, jedná-li se o dluh vůči dětem, tedy o alimenty, nikoliv jiné finanční dluhy.

Autopůjčovna Olomouc

Neplatičům alimentů hrozí odebrání řidičského oprávění.

Jak to celé funguje

Jakmile se exekutoři rozhodnou pro odebrání řidičského oprávnění, zašlou dlužníkovi dopis s exekučním příkazem. V ten den dlužníkovi končí platnost řidičského oprávnění, a pokud by i přesto usedl za volant, bude potrestán stejně, jako kdyby řidičák nikdy neměl.

Exekutor dále může dlužníkovi pozastavit pouze určitou skupinu řidičského oprávnění. Zpravidla jde o řidiče z povolání (řidiče kamionu, autobusu apod.). Pokud dlužník prokáže, že auto nutně potřebuje, většinou musí jít o vážné a existenční důvody (např. živí se řízením aut), řidičák mu nebude odebrán. Každý případ se posuzuje individuálně.

Všechna rozhodnutí exekutorů musí být zaevidována v centrálním registru řidičů. Poté, co dlužník rozhodnutí obdrží, musí neprodleně odevzdat svůj řidičský průkaz na obecním úřadě s rozšířenou působností.

Jak se vyhnout odebrání ŘP

Jednou z možností je odůvodnění, že pokud vám řidičský průkaz odeberou, ocitnete se v existenční nouzi (viz výše). Samozřejmě úplně ideální je včas a poctivě platit veškeré své závazky, jenomže někdy se bohužel pokazí několik věcí naráz a exekutor je vám v patách. Je dobré domluvit se a začít ihned splácet. Pokud vám i přesto řidičák odeberou, není to natrvalo. Jakmile začnete platit, můžete se domluvit s exekutorem a požádat o navrácení řidičského oprávnění.