Autopůjčovna Olomouc
30.05.2021

Oproti předcházejícím rokům se povinná výbava automobilů ani letos nezměnila, i když Evropská komise leccos naznačovala. Nicméně navrhované změny se dosud nepodařilo schválit a uvést v platnost, i tak by se týkaly zejména výrobců aut, především zavedení nových bezpečnostních prvků, nikoliv skladbě povinné výbavy. Ovšem opakování je matka moudrosti a na případnou silniční kontrolu je vždy lepší být připraven, než překvapen. Taky se může stát, že v autě vozíte úplně zbytečné věci, které už dávno nejsou povinné.

Česká republika vymezuje rozsah povinné výbavy automobilů vyhláškou 206/2018 Sb., z čehož je patrné, že poslední změny se odehrály právě v roce 2018. I pro rok 2021 je povinná výbava stejná, pojďme si ji přehledně shrnout v bodech.

Autopůjčovna Olomouc

Povinná výbava aut pro rok 2021:

  • Výstražný trojúhelník
  • Reflexní vesta
  • Prostředky pro opravu nebo výměnu kola nebo náhradní kolo či asistenční službu po celé ČR
  • Autolékárnička s obsahem:

3x hotový obvaz s 1 polštářkem, 3x hotový obvaz s 2 polštářky, 1x cívka hladké náplasti, 1x pryžové škrtící obinadlo, 1x pryžové chirurgické rukavice, 1x zahnuté nůžky, 1x izotermická fólie

U lékárničky je důležité kontrolovat datum expirace – neboli datum spotřeby. Často se stává, že jednotlivé prvky lékárničky prochází v různou dobu, proto výměnou například prošlých obvazů, namísto celé lékárničky, můžete ušetřit. V lékárničce už nemusí být náplast s polštářkem, trojcípý šátek ani rouška.

Ještě k takzvané rezervě. Náhradní kolo v povinné výbavě mít nemusíte, je-li váš vůz vybaven dojezdovými pneumatikami. Dále pak pokud máte sjednanou asistenční službu, a to na území celé ČR. Místo rezervy stačí v autě vozit sadu na opravu pneumatik, ale ta vás pokaždé nemusí zachránit. Jestliže nemáte ani jedno, bez rezervního kola, heveru a klíče se neobejdete.

Co už naopak nemusíte vozit

Nová vyhláška v roce 2018 zrušila některé, předtím povinné věci. Například už nemusíte vozit formulář pro záznam o dopravní nehodě, ale také náhradní pojistky a autožárovky.

Povinná výbava u našich sousedů

Chystáte se na cestu do zahraničí vlastním autem? Měli byste nejprve prověřit, jaká pravidla v dané zemi (nebo zemích, záleží, kolik jich cestou projedete), aktuálně platí. Například v sousedním Rakousku, ale nejen tam platí, že v autě musí být stejný počet reflexních vest, jako je aktuální počet přepravované posádky. Do Chorvatska si opět přibalte sadu náhradních žárovek, do Polska si raději vezměte hasicí přístroj, pokud ho nemáte.