Autopůjčovna Olomouc
30.11.2021

V posledních letech se automobilky doslova předháněly a stále předhánějí ve vývoji nových typů pohonů, které mají vytvářen rozumnou alternativou ke konvenčním benzinovým a naftovým motorům. Dieselovým agregátům s velkou pravděpodobností brzy odzvoní, benzín se díky nižším emisím udrží déle a zbytek by měla do budoucna pokrýt elektřina a vodík. Kromě plně elektřinou poháněných aut existují už několik let takzvané hybridy a plug-in hybridy. Víte, jak fungují a v čem se navzájem liší?
Autopůjčovna Olomouc

Hybrid (HEV)

Srdcem běžného hybridu je spalovací motor. Obvykle se jedná o zážehový motor spalující benzín. Kromě toho je hybrid vybaven ještě jedním motorem, který ke své práci potřebuje elektřinu. Elektromotor zpravidla disponuje oproti spalovacímu motoru nižším výkonem, zhruba o pětinu menším. Elektromotor autu při jízdě vypomáhá, nejčastěji při rozjezdech nebo nižších rychlostech, tudíž šetří benzín v nádrži. Jízda s hybridem čistě na elektřinu je v podstatě nemožná. Baterie mají nízkou kapacitu, a tak by vůz ujel na elektřinu jen krátkou vzdálenost (zhruba 2 kilometry). Co se týče baterie a samotného dobíjení, pak s hybridem nejste závislí na elektrické zásuvce. Akumulátory se totiž dobíjí postupně za jízdy rekuperací. Nabíjení ze zásuvky ani není možné. U hybridu je potřeba počítat s vyšší pořizovací cenou a u některých modelů i se zmenšeným zavazadlovým prostorem, kde bývá právě navíc umístěn akumulátor. Klasické hybridy se vyrábí více než dvacet let a mezi prvními, kdo s výrobou hybridů začal byla značka Toyota.

Plug-in hybrid (PHEV)

Dnes velice rozšířený a automobilkami hojně používaný systém alternativního pohonu. U plug-in hybridů je koncept velice podobný jako u klasických hybridů. Základ tvoří spalovací motor, kterému sekunduje elektromotor. Ten je ale mnohem výkonnější a zastupuje zhruba polovinu celkového výkonu automobilu. I baterie má podstatně větší kapacitu a vůz ujede čistě na elektřinu i několik desítek kilometrů. Plug-in hybrid pak oproti hybridu nabíjíte z elektrické zásuvky, nikoliv jenom rekuperací (ta je samozřejmě také možná). Pokud vám dojde elektřina, auto funguje jako klasický hybrid a využívá především spalovací motor. Plug-in hybridy jsou vůči životnímu prostředí a vaší peněžence šetrnější, avšak záleží, jestli jej pravidelně dobíjíte a využíváte elektromotor na maximum.

Jak hybrid, tak i plug-in hybrid mají jedno společné, a sice kombinaci klasického motoru a elektromotoru. U obyčejného hybridu se baterie dobíjí pouze jízdou a elektromotor automobilu pomáhá, u plug-in hybridu navíc můžete akumulátor dobíjet ze zásuvky a jezdíte více na elektřinu.